Boerendag

De boer van vroeger en de boer van nu op de Boerendag

Toen de KPJ Pionier nog volop katholieke plattelandsjongeren als lid had, werd bij die vereniging De Boerendag bedacht. “Laten zien hoe je vroeger op een boerderij aan het werk was, maar ook laten zien hoe dat vandaag de dag gebeurt.” Het bleek een gouden formule die al tientallen jaren veel publiek trekt. Vast ook, omdat de Boerendag kinderen aantrekt.

Er staan veel stands, die allemaal een koppeling hebben met het platteland. Bekende deelnemers zijn de Dorsgroep Salland, de Wijngilde, de imkervereniging en de NOJG. Vrouwenverenigingen, de klompenmaker en de mosterdmaker ontbreken evenmin op de Boerendag. Naast een markt met stands zijn er ook demonstraties van (oude) ambachten zoals rietdekken, webbing vlechten, manden maken en spinnen. Ook is er een werkende oude dorsmolen te bezichtigen. De dieren maken de invulling van de Boerendag compleet, er zijn konijnen, kippen, duiven, minikoeien, alpaca's, mini pony’s en cavia's te bezichtigen en te aaien.

Ook dit jaar verzorgen wij weer de Boerenlunch. Hierbij is het mogelijk om vanaf 11.45 uur (tot 13.15 uur) aan te schuiven bij een ambachtelijk gemaakte lunch. Kosten hiervan zijn € 7,50. Bij de boerenlunch zijn o.a. burgemeester Martijn Dadema, de oogstkoningin en de pastooraanwezig. Klik hier voor meer informatie en voor de tickets.

Ook de LTO Salland staat dit jaar natuurlijk weer op de Boerendag van de Stöppelhaene in Raalte. Zij willen met het thema ‘Salland Boert en Eet Bewust’ de voedselproducenten en -consumenten dichter bij elkaar brengen. In Nederland is nu nog minder dan 1 procent van de beroepsbevolking als agrariër actief. Deze kleine groep zorgt voor het voedsel waardoor ook de andere 99 procent verzekerd is van veilig en verantwoord voedsel. Dit geeft eenieder de vrijheid om te wonen en werken waar ze dat willen. Ook boeren hebben echter ruimte nodig om te blijven kunnen ondernemen. Daarom is het belangrijk dat die ruimte er is en dat boeren gehoord maar zeker ook gewaardeerd worden door burgers. Betere en intensievere contacten moeten leiden tot meer wederzijds begrip en waardering. Dat werkt naar twee kanten; de burger krijgt een beter beeld van de agrarische sector, door het eerlijke verhaal van de boer. De boer zelf begrijpt beter wat burgers belangrijk vinden.

Naast deze activiteiten is er ook een tentoonstelling van oude foto's van eerdere boerendagen, een taartenbakwedstrijd en een Skeltertrek

Datum: 25-08-2017
Locatie: Domineeskamp
Aanvangstijd: 10:00 uur
Eindtijd: 17:00 uur

 

< ga terug