Oogstfeest

Wie op donderdagmiddag het Sallands Oogstcorso op de Domineeskamp kijkt, krijgt meer te zien en te horen dan elders langs de route. Voorafgaand aan de optocht wordt een programma aangeboden met aandacht voor de traditionele oorsprong van Stöppelhaene. Inclusief een dorsende burgemeester, dominee en pastoor.

De optocht trekt vanaf 15.00 uur over de Domineeskamp. Sprekkers Frank Swartjes en Annelies Dokman geven in onvervalst Sallands dialect tekst en uitleg bij wat je ziet. Ze kennen alle onderdelen van de optocht al en hebben de wagenbouwers vooraf allemaal gesproken. Je krijgt dus vooral ook achtergrondinformatie. Ga er maar vanuit dat dat hier en daar met een vleugje humor gebeurt.

Het programma over de basis van Stöppelhaene begint om 14.00 uur. De vlaggen worden gehesen en het Stöppelhaene-lied wordt gezongen. Vroeger was het de gewoonte dat de boeren de laatste wagen met oogst aan de geestelijkheid schonk. Die verdeelde het onder de armen. Tegenwoordig is dat de oogstgave. Die laatste wagen met rogge wordt weer de Domineeskamp opgereden en de opbrengst van de oogstgave wordt bekend gemaakt door de Sallandse boer, in bijzijn van de mensen achter het tuinenproject in Nicaragua, waar het geld dit jaar naar toe gaat.

Onderdeel van het programma is dat burgemeester Martijn Dadema, de nieuwe pastoor Joost Baneke en dominee Carolien Zwerver een deel van de oogst dorsen. Tegelijk laten boerenlui uit buurtdorpen en buitengebied van de gemeente zien hoe je écht moet dorsen.
Verder treden het orkest van St Caecilia en dansgroep Ralda op. En tijdens de optocht wordt ook bekend gemaakt wie de Fashion contest heeft gewonnen.

Let op: voorheen moest je een entreekaartje kopen voor de tribune, dit jaar kun je het hele programma gratis en voor niks bijwonen. Dus ook een mooie zitplaats op de tribune is gratis. Vanaf 14.00 uur moet je er bij zijn. Om 15.00 uur trekt de optocht over de Domineeskamp.

De flyer van 2017 met meer informatie en de route van de oogstcorso is binnenkort hier te downloaden.

Datum: 23-08-2018

Locatie: Domineeskamp

Aanvangstijd: 14:00 uur

Eindtijd: 16:00 uur

Datum: 23-08-2018
Locatie: Domineeskamp
Aanvangstijd: 14:00 uur
Eindtijd: 16:00 uur

 

< ga terug