Tentoonstelling 'de Plaskerk' en haar omgeving

Secco’s en expositie verhalen van het landschap in Plaskerk

Na vijf maanden van restauratie en conservatie is het op 23 augustus zover. De Plaskerk gaat weer open en de fresco’s, die eigenlijk secco’s zijn, zijn te bewonderen door het publiek. Om de secco’s te kunnen behouden is een mooie samenwerking ontstaan tussen de Protestantse gemeente Raalte, Stichting Archivariaat Bentinck - Schoonheten en Landschap Overijssel.

Het verhaal van de Plaskerk in Raalte en de verbinding met Landgoed Schoonheten en de bewoners van het Boeteler- en Heeterveld blijkt een prachtig verhaal. Kerkleden, agrariërs, landgoedeigenaren en natuurbeschermers leveren allemaal een eigen bijdrage aan het verhaal. En dat verhaal willen we graag met iedereen delen in de expositie die je tijdens de Stoppelhaene kunt bezoeken.

Het begon allemaal tijdens een eerdere restauratie in 1969. Achter een dikke laag kalk op het plafond van de Plaskerk kwamen eeuwenoude secco’s tevoorschijn. Jarenlang beschermde de familie Bentinck, zonder dit zelf te weten, deze unieke schilderingen. Zij betaalden jaarlijks de rekening voor het witten van het plafond. Achteraf bleek dat van levensbelang voor het behoud van de secco’s.

In 1953 was er in de omgeving van Raalte nog één onontgonnen gebied over; het Boetelerveld. De machines om het gebied te ontginnen stonden klaar. Maar na de watersnoodramp was al het materieel nodig in Zeeland. Tegenwoordig is de natuur van het Boetelerveld zo bijzonder dat het aangewezen is als Natura 2000 gebied. Maar dat betekent ook dat het gebied grote impact heeft op de bedrijfsvoering van de omliggende agrariërs.

Vrijwilligers zijn na een driedaagse cursus medegeorganiseerd door de IJsselacademie waarin de ontwikkeling van het landschap en het ophalen en opschrijven van verhalen aan de orde kwamen op pad gegaan. Zij hebben schitterende levensverhalen opgehaald bij (oud)bewoners van de streek in en om het Boeteler- en Heeterveld waarin de relatie duidelijk wordt tussen kerk, adel en ontstaansgeschiedenis van het huidige landschap.

Kom naar de Plaskerk en beleef de verhalen!

 

< ga terug