Roggemaaiersdag

Roggemaaiersdag is gehouden op zaterdag 21 juli van 10.00 tot 14.00 uur aan de Knapenveldsweg in Raalte. 

Roggemaaiersdag met vogelverschrikkers
Eigenlijk begint Stöppelhaene al op Roggemaaiersdag. Op zaterdag 21 juli kun je die dag zien hoe vroeger de rogge van het land gehaald werd. Met dat werk was de boer vroeger de hele zomer wel zoet. Eind augustus was het daarom tijd voor een feestje achterop de deel. Dat is uitgegroeid tot Stöppelhaene.

De Roggemaaiersdag heeft een druk programma. Het rogge maaien zelf is natuurlijk de hoofdmoot. Ervaren dorsers laten zien hoe je met de ‘zich’ een heel perceel rogge maait. Bindsters demonstreren hoe je van de rogge garven maakt en van die garven weer een gast.

Vogels proberen vaak een graantje mee te pikken wanneer de rogge aan de gast staat, maar er moet natuurlijk wel koren overblijven om te dorsen. Daarom zetten we dit jaar vogelverschrikkers op het land.

Sallandse Boer
Een belangrijk moment tijdens de roggemaaiersdag is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2018. Wie gaat tijdens Stöppelhaene de boerenstand vertegenwoordigen én is ambassadeur van het Oogstgaveproject. Geertjan Kloosterboer uit Deventer is nu nog Sallandse boer 2017. Op een ludieke manier wordt bekend gemaakt wie dit jaar de belangrijkste gast op de roggemaaiersdag is.

Kinderen
Voor kinderen is het een prachtig te kijken naar het rogge maaien, al was het alleen maar omdat het ook hartstikke leuk is te rennen en te vliegen over de gemaaide akker. En er is een springkussen aanwezig. Uiteraard kunnen ze ook een ‘haantje’ beplakken met zaad en mee naar huis nemen. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering vertellen de kinderen én hun ouders ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene. Er is een demonstratie van het plakken met zaden en andere oogstproducten.

Streekproducten
Roggemaaiersdag is op het terrein van Landwinkel ‘De Knapenvelder’. In de winkel zelf kun je terecht voor al je streekproducten. Daarnaast worden er op het terrein koffie met krentenwegge, frisdrank, en een aantal streekproducten verkocht, o.a. boerenijs van de Rosahoeve uit Raalte.

De opbrengst van de roggemaaiersdag – stro en zaad zijn handel – komt ten goede aan het oogstproject, de Sallandse collecte om elders in de wereld ook mee te werken aan een goede oogst.

Lees hier meer over de Sallandse Boer.

Bekijk hier het filmpje van de roggemaaiersdag 2016.