OOgst-Podium (nieuw)

OOgstpodium, een nieuwe invulling van het oogstfeest


Dit jaar is er een vernieuwde opzet op donderdagmiddag onder de noemer OOgstpodium. Voorafgaand aan de optocht wordt een programma aangeboden met aandacht voor de oorsprong van Stöppelhaene. Inclusief een dorsende burgemeester, dominee en pastoor. Dit jaar in een nieuw jasje, met activiteiten voor jong en oud. Meer interactief, je loopt rond en geniet van verschillende activiteiten, bijvoorbeeld dansen op de delle met Ralda onder het genot van een bakje koffie met krentenwegge. En kijk mee naar herkenbare Stöppelhaenebeelden van vroeger en nu.

Onze Roalter Jongs geven om 13.30 uur het startsein voor dit vernieuwde OOgstpodium, het wel bekende Stöppelhaene-lied ontbreekt ook zeker niet. Vroeger was het de gewoonte dat de boeren de laatste wagen met oogst aan de pastoor en dominee schonken. Die verdeelden het onder de armen. Tegenwoordig is dat de oogstgave. Die laatste wagen met rogge wordt de Domineeskamp opgereden en de opbrengst van de oogstgave wordt bekend gemaakt door onze Sallandse boer. We geven onze Sallandse boer ook een podium: ga zelf met hem in gesprek, maak kennis met hem en zijn bedrijf! Ook de mensen achter het tuinenproject in de Filipijnen waar de opbrengst van de oogstgave dit jaar naar toe gaat, zijn deze middag aanwezig.

Onderdeel van het programma is dat burgemeester Martijn Dadema, de pastoor en de dominee een deel van de oogst dorsen. Boerenlui uit buurtdorpen en buitengebied van de gemeente laten zien hoe je écht moet dorsen, maar ook ieder ander mag zelf het dorsen ervaren. Kinderen kunnen vlegelhangen, wie blijft het langst hangen? Voor de kleinere kinderen is er een springkussen, in de vorm van een levensgrote trekker. Maak je mooiste foto bij  ‘I love Stöppelhaene’ en deel deze op social media.

Een gevarieerd programma dus, waarbij ieder vrij het terrein kan op- en aflopen  en van de verschillende activiteiten kan genieten.

Vanaf  15.00 uur trekt de optocht over de Domineeskamp. Wie het Sallands Oogstcorso op de Domineeskamp kijkt, krijgt meer te zien en te horen dan elders langs de route. Sprekkers Frank Swartjes en Annelies Dokman geven in onvervalst Sallands dialect tekst en uitleg bij wat je ziet. Ze kennen alle onderdelen van de optocht en hebben de wagenbouwers vooraf allemaal gesproken. Je krijgt dus vooral ook achtergrondinformatie. Ga er maar vanuit dat dat hier en daar met een vleugje humor gebeurt. Dit jaar is er géén tribune, maar mensen die niet zo lang kunnen staan, kunnen gerust plaatsnemen op één van de vele strobalen/stoelen. Of neem een eigen stoeltje mee.

Vanaf 13.30 uur ben je van harte welkom op ons OOgstpodium op de Domineeskamp, entree is gratis.


Datum: 29-08-2019
Locatie: Domineeskamp
Aanvangstijd: 13:30 uur
Eindtijd: 16:00 uur

 

< ga terug