Oogstcorso door de kern van Raalte

Het oogstcorso: het hart van Stöppelhaene!

Het Oogstcorso, op de donderdagmiddag van Stoppelhaene, is het hart van ons oogstfeest. Die middag trekt er een prachtige stoet van praalwagens, oldtimers, , muziekkorpsen, loopgroepen en kinderen met versierde skelters en fietsen rond de kern van Raalte. De Oogstkoningin en de Sallandse Boer rijden natuurlijk ook mee in een koets met paarden ervoor. Dit jaar hebben we ook een vervolg op de nieuwe oogst 'de fasion'; dit zijn deelnemers die in de corso meedoen met kleding gemaakt en beplakt met zaden en andere natuurproducten. Het corso met honderden deelnemers trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

De voorbereidingen beginnen op de Domineeskamp met het Oogstfeest: een uitgebreid programma waarin de geschiedenis van Stöppelhaene gesymboliseerd wordt en de oogst van vroeger uitgelegd wordt. Eerst zie je hoe vroeger gedorst werd. Boeren die de techniek nog beheersen slaan het graan uit de rogge. Zoals het vroeger was: de dominee, de pastoor en de burgemeester zijn daar bij aanwezig. Vroeger kregen zij de laatste wagen van de oogst; zij verdeelden dat onder de armen. Die traditie wordt nog altijd voortgezet in ‘de oogstgave’: een collecte in heel Salland waarvan de opbrengst naar minder bedeelde delen van de wereld gaat.

Terwijl het laatste graan uit de rogge wordt geslagen, rijdt de wagen met het laatste stro, het leste voer, voor de optocht uit. Daarna trekt de hele corso  in een prachtige stoet van praalwagens over de Domineeskamp. Het publiek krijgt er tekst en uitleg bij, in het Sallands dialect natuurlijk. Ieder jaar worden weer de meest fantastische creaties gemaakt. Het gebruik van oogstproducten is verplicht en de thema’s hebben ook meestal met het leven op het platteland te maken.

Zo’n Stöppelhaenewagen bouwen doe je niet op een achternamiddag. Om een grote wagen te bouwen, daar ben je maanden mee bezig. Dat begint al bij de ideevorming. En voor je aan het plakken bent, is de praalwagen vaak tot in detail uitgetekend. Voor wagenbouwers is dat geen belasting maar een gezellige activiteit voor de buurt of voor de vriendengroep.

Gelukkig zijn er ook andere categorieën wagens waar minder werk in zit. Vorig jaar bouwde een gezin (vader, moeder, 2 kleine kinderen) een hele leuke kleine wagen in een paar avonden!  En voor wie mee wil doen maar niet de tijd of ruimte heeft om een wagen te bouwen: er doen ook loopgroepen mee. Verkleed en met een thema dat ook met oogst heeft te maken.

En kinderen? Tenslotte doen er aan de optocht ook veel kinderen mee. Zij versieren hun eigen fiets of skelter met oogstproducten en soms een mooi getekend bord dat met zaden is beplakt. Mensen uit Salland én toeristen uit de rest van Nederland kijken hun ogen uit.

Stem mee welke wagen het mooiste is

Jij kunt nu mee bepalen welke wagen van het Stoppelhaene Corso de publieksprijs krijgt. Hoe? Heel makkelijk.

Bij het Oogstcorso worden net als andere jaren strooifolders uitgedeeld met allerlei informatie over het corso en vooral de deelnemers. Nieuw dit jaar is, dat deze strooifolder ook een stembiljet is. Voorafgaand aan de optocht worden de strooifolders uitgedeeld. Op de strooifolder staan vierkantjes, bij iedere wagen die meedingt naar de publieksprijs één. 

Tijdens de optocht kijk je welke wagen je het mooist, leukst of opvallends vindt. Na de laatste wagen maak je een scheurtje in de strooifolder, in het vierkantje dat bij die wagen hoort. Aan het einde van de optocht worden de strooifolders weer ingenomen.

Zo bepaal jij ook welke wagen volgens jou de publieksprijs verdient.
Veel plezier met bedenken welke wagen de publieksprijs verdient!

De prijsuitreiking is vanaf 16.00 uur in de Sallandse Herberg.

De flyer van 2019 met meer informatie en de route kunt u hier downloaden.  

Na afloop van de corso zijn de wagens te zien in de praalwagentent die op Domineeskamp staat.
Hier staan ook de versierde fietsen en skelters van de kinderen opgesteld.

Het zorgterras aan de route is helaas vol, aanmelden hiervoor kan niet meer.

Klik hier om deel te nemen aan de oogstcorso.
Kinderen kunnen zich hier opgeven.

Op zoek naar zaden en bonen? Klik dan hier.

Datum: 26-08-2021
Locatie: Domineeskamp
Aanvangstijd: 14:00 uur
Eindtijd: 16:00 uur

 

< ga terug