Roggemaaiersdag

Roggemaaiersdag wordt gehouden op zaterdag 20 juli van 10.00 tot circa 13.30 uur aan de Knapenveldsweg in Raalte.

Roggemaaiersdag – begin van Stöppelhaene
Eigenlijk begint Stöppelhaene al op Roggemaaiersdag. Kom op zaterdag 20 juli kijken hoe vroeger de rogge van het land werd gehaald. Met dat werk was de boer vroeger de hele zomer wel zoet. Eind augustus was het daarom tijd voor een feestje achterop de deel. Dat is uitgegroeid tot Stöppelhaene.

De Roggemaaiersdag heeft een druk programma. Het rogge maaien zelf is natuurlijk de hoofdmoot. Ervaren dorsers laten zien hoe je met de ‘zich’ een heel perceel rogge maait. Bindsters demonstreren hoe je van de rogge garven maakt en van die garven weer een gast.

Wie wordt de Sallandse Boer 2019?
Een belangrijk moment tijdens de roggemaaiersdag is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2019. Wie gaat tijdens Stöppelhaene de boerenstand vertegenwoordigen én is ambassadeur van het Oogstgaveproject? Wie wordt de opvolger van Stephan Rientjes uit Raalte, Sallandse Boer 2018? Op een ludieke manier wordt bekend gemaakt wie dit jaar de belangrijkste gast op de roggemaaiersdag is.

Kinderen
Het is prachtig om te kijken naar het rogge maaien, maar het is nog leuker om te rennen en te vliegen over de gemaaide akker! Kom springen op het springkussen en beplak een ‘haantje’ met zaad om mee naar huis nemen. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering vertellen de kinderen én hun ouders graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene. Er is een demonstratie van het plakken met zaden en andere oogstproducten.

Streekproducten
Roggemaaiersdag is op het terrein van Landwinkel ‘De Knapenvelder’. In de winkel zelf kun je terecht voor al je streekproducten. Daarnaast worden er op het terrein koffie met krentenwegge, frisdrank, en een aantal streekproducten verkocht, o.a. boerenijs.

De opbrengst van de roggemaaiersdag – stro en zaad zijn handel – komt ten goede aan het oogstgaveproject, de Sallandse collecte om elders in de wereld ook mee te werken aan een goede oogst.

Lees hier meer over de Sallandse Boer.
Bekijk hier het filmpje van de roggemaaiersdag 2018.